SAC MALZEMELERDE YÜZEY KALİTE VE HATALARI

  • Anasayfa /
  • SAC MALZEMELERDE YÜZEY KALİTE VE HATALARI

SAC MALZEMELERDE YÜZEY KALİTE VE HATALARI

SAC MALZEME YÜZEY KALİTELERİ
A YÜZEY KALİTE : Yüzey hassasiyeti B yüzey kaliteye göre daha az olan, daha çok görünür olmayan yüzeylerde kullanılması tercih edilen malzemelerdir. Örneğin, dayanıklı tüketim ürünleri, beyaz eşya, ve otomotiv de iç parçalar.. Kapı iskeletleri, travers ve braket parçaları.
B YÜZEY KALİTE : Yüzey kalitesinin homojen ve düzgün bir görünüme sahip, yüzey hassasiyeti gerektiren, yüzey pürüzlülüğü düşük olan kalitelerdir. Boya ve kataforez işlemi sonunda düz ve pürüzsüz yüzeye sahip olmalıdır. Özellikle otomotivde görünür yüzey panel parçalarda kullanılır. Kapı panelleri, motor ve bagaj kaputları, tavan, ön ve arka çamurluk parçaları

 

SAC MALZEME YÜZEY HATALARI
HATA TİPİ HATA AÇIKLAMASI
SİVİLCELİ Sacın yüzeyinde gözle görülebilen veya gaz taşını o bölgeye sürdüğümüzde ortaya çıkan nokta şeklinde pütürcüklere benzeyen çıkıntılardır. Bu hatalar basılı parça üzerinde belli olabilir ve revizyon gerektirir. Özellikle revizyon işlemi kaplamalı malzemelerde kaplamanın zayıflamasına neden olur.
PARÇA KALMIŞ Sacın yüzeyinde gözle görülebilen veya gaz taşını o bölgeye sürdüğümüzde ortaya çıkan nokta şeklinde pütürcüklere benzeyen çıkıntılardır. Bu hatalar basılı parça üzerinde belli olabilir ve revizyon gerektirir. Özellikle revizyon işlemi kaplamalı malzemelerde kaplamanın zayıflamasına neden olur.
GÖÇÜK Sacın yüzeyinde herhangi bir nedenle oluşmuş geniş çaplı girinti ve deformasyonlardır.
YIRTIK VE İNCELME Mamul ve yarı mamul preslenmiş parça üzerinde derin çekme ve ütüleme operasyonlarında dokular arasında meydana gelen ayrılma ve açılmadır.
DALGA Sac malzeme yüzeyinde olduğu gibi, mamul ve yarı mamul preslenmiş parça üzerinde oluşmuş geniş aralıklı ve yüksek girintili, çıkıntılı kısımlardır.
ONDÜLASYON Sac malzeme yüzeyinde kısa aralıklarla oluşmuş girinti ve çıkıntılardır.
VURUK Sac malzemenin rulo ve paket halde iken paketleme, ambalajlma, transport, taşıma ve sevk esnasında herhangi bir nedenle darbe görme ve çarpması sonucu oluşmuş hasarlı ve darbeli yüzeylerdir.
PASLI Sac malzemenin rulo ve paket halinde veya depolama şartlarının uygun olmaması sonucu veya taşıma ve sevk esnasında suyla ve oksitli ortamla temas etmesi veya sac yüzeyindeki yağlarla temas sonucu oluşmuş oksitlenmiş bölge ve hatalardır.
ÇAPAKLI Rulo ve kesili paket malzemelerin üretim ve dilimleme esnasında veya basılı sac parçanın kesme ve delme operasyonlarında kesme bıçaklarından dolayı oluşan ve temas anında elle hissedilen küçük partikül parçalardır.
DAMAR Sacın yüzeyinde genellikle sacın üretimi esnasında prosesteki bazı nedenlerden oluşmuş damar şeklinde, boydan boya ve aralıklı oluşmuş bölgelerdir.
PORTAKALLI Sacın yüzeyinde genellikle sacın üretimi esnasında prosesteki bazı nedenlerden oluşmuş portakal meyvası yüzeyine benzeyen bölgesel pütürlü yüzey hatalarıdır.
ÇİZİK Sacın yüzeyinde herhangi bir nedenden oluşmuş çizgi şeklindeki kanal veya oyuklardan maydana gelen ve ilgili bölge üzerine tırnakl temas edildiğinde varlığının tesbit edildiği sac yüzey hatalarıdır.
DELİK Sacın yüzeyinde genellikle sacın üretimi esnasında prosesteki bazı nedenlerden oluşmuş sık veya seyrek aralıklı nokta şeklindeki derin girintilerin olduğu yüzey hatasıdır.